Pages

2010. november 28., vasárnap





Néhány szó az adventi koszorúról:

Az első adventi koszorút a XIX. Században egy hamburgi lelkész, Johann Wichern evangélikus lelkész készítette el, aki egy felfüggesztett óriási szekérkerékre 24 gyertyát tett (amivel utalt az ünnep valamennyi napjára) és a falakra pedig fenyőgallyakat helyezett el. Később a kerékből koszorú lett, köréje pedig fenyőgallyakat fontak. A gyertyák száma az eltelt évek alatt 4-re csökkent, ez a négy gyertya ma már az adventi vasárnapok számát jelzi. Ma is hagyományosan fenyőgallyakból készül a koszorú, melynek uralkodó színei a zöld, a piros és az arany.
Az adventi koszorúnak sok változata létezik. Megvásárolható készen sok üzletben, virágboltokban, azonban természetesen elkészíthető saját kezűleg is.
A koszorú elkészítésének alapja lehet szalma, fűzfavessző, moha (virágüzletekben kapható), hungarocell, örökzöld, drótalap. A megvásárolt alap borítására használhatunk élő alapanyagot ( tuja, fenyő, borostyán ), különböző színű szalagot, terméseket (toboz, dió, szárított narancs vagy citrom, bogyók), száraz virágokat. A borítás elkészítése után díszíthetjük még masnikkal, aranyozott termésekkel stb. Végül szükség lesz még négy gyertyára, melyből hatalmas választék áll a rendelkezésedre. Választható kicsi, vékony, tömzsi, csavart gyertya, de általában az adventi koszorúra inkább a tömzsi gyertyákat használjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése