Pages

2010. június 4., péntek

A rúzs különféle olajokból és zsírokból, viaszból , színezőanyagból és bőrápoló krémből áll,

Az ásatások során az előkerült első rúzst 5000 évvel ezelőtt, Babilon környékén készítették. Az ajak színezésének első aranykora az ókori Egyiptomhoz kötődik, akik már akkor kiválóan keverték a színeket, szerették a kékesfekete tónusokat, és a narancsos, pirosas magentákat. Ezeket a ragacsos kencéket – amelyek leginkább a mai, nagyon fényes ajaklakkokra emlékeztetnek - precízen vitték fel, és csodálatos tégelyekben tárolták. Az iszlám reneszánsz idejében az andalúz arab tudós,Abu al-Kszim al-Zahravi (Abulcassis) alkotta meg az első, tömör, rúd formájú, illatosított rúzst

Aztán a rúzs áldozatául esett a sötét középkornak, majd jött I. Erzsébet, aki imádta a színeket, és az ajkakat ismét szalonképessé tette.
aki maga is előszeretettel festette vérvörösre ajkait. Később azonban a rúzst és a sminket általában az ördög művének tartották, 1770-ben az angol parlament például törvényben ítélte el azokat a nőket, akik „sminket használva csábítják el a férfiakat”. A rúzst még az 1800-as években is a prostituáltak és a színészek eszközének tulajdonították.

A rúzs a II. világháború idején, jórészt a hollíwoodi filmeknek köszönhetően vált igazán népszerűvé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése